• De Europese Centrale Bank (ECB) kan de beleidsrente pas verlagen, als blijkt dat de lonen niet te hard stijgen en zo de inflatie aanjagen.
  • Vooralsnog is de sterke loongroei nog een risico, constateert president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank.
  • Voor de komende jaren verwacht Knot dat loongroei nog hoger zal zijn dan de inflatie, waardoor de koopkracht van Nederlandse huishoudens herstelt.
  • Lees ook: ECB houdt rente onveranderd: vraag is wanneer die omlaag kan

Het enige stukje dat nog ontbreekt in de rentepuzzel van de Europese Centrale Bank (ECB), is dat de loongroei zich aanpast aan de inflatie. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in het televisieprogramma Buitenhof. “Zodra dat stukje op zijn plaats valt, kunnen we de rente wat verlagen.”

Vooralsnog is dat echter niet het geval, constateert Knot, die tevens een van de beleidsbepalers is bij de ECB. Hij geeft de voorkeur aan een loongroei van 2,5 procent bij een inflatie van 2 procent. Maar de laatste loongroei in Europa kwam volgens hem uit op 5 procent en voor Nederland zelfs op 7 procent.

Koopkracht huishoudens herstelt komende jaren

Voor de komende jaren verwacht Knot dat die groei nog hoger zal zijn dan de inflatie. Daarmee herstelt de koopkracht van Nederlandse huishoudens, wat volgens hem wel in lijn kan zijn met een terugkeer naar de ECB-doelstelling van 2 procent inflatie.

Zo bieden de winstmarges van bedrijven “nog wel enige ruimte om hogere lonen te kunnen betalen”, stelde de centralebankpresident. “Maar het is wel een dun pad”, plaatste hij daar als kanttekening bij. Want als bedrijven die loonsverhogingen niet kunnen opbrengen, zullen zij hun prijzen weer omhoog gooien.

De ECB-beleidsbepaler liet zich eerder deze maand op het World Economic Forum ook al uit over lonen in relatie tot het rentebeleid van de ECB.

Vorig jaar waarschuwde hij nog voor een dreigende loon-prijsspiraal. Dat betekent dat mensen door een hoger salaris meer kunnen uitgeven, wat de prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt verder opdrijft. Met een hogere inflatie tot gevolg.

Kennismigranten belangrijk voor Nederlandse economie

Knot ging in Buitenhof ook in op het belang van kennismigranten voor de Nederlandse economie. Kennismigranten die naar Nederland komen om te werken zijn van toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie, stelde de president van DNB. Het is dan ook aan de overheid om ervoor te zorgen dat Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats blijft voor hen.

Knot reageerde daar op vragen over uitspraken van topman Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML. Wennink heeft zijn zorgen geuit over stemmen in politiek Den Haag om het aantal arbeidsmigranten naar Nederland te beperken. Het bedrijf is namelijk gebaat bij voldoende gekwalificeerde mensen die niet alleen uit Nederland afkomstig zijn.

Volgens Knot leveren kennismigranten "bovengemiddelde groei op voor onze economie en onze welvaart". "Het laatste wat we moeten doen, is met onze rug naar Europa gaan staan. Wij profiteren als geen ander van Europese integratie en de integratie uit landen buiten Europa. We moeten niet de kip met de gouden eieren gaan slachten".

Waar de overheid volgens hem wel kritisch naar moet kijken, zijn de gevolgen van een groeiende economie. Hij verwees daarbij onder meer naar het volle elektriciteitsnet, het volle wegennet en de stikstofruimte. Daar zitten de knelpunten, aldus Knot. "Het kabinet moet zich erop richten die weg te werken."

LEES OOK: Koopkracht stijgt meest voor werkenden met kinderen in 2024, alleenstaande met laag inkomen blijft achter